Reading, Sjöfruskolan, Umeå

Dags för Reading!

Jag tyckte att det kändes ganska svårt att hitta på någon slags regiidé till readingen av Att döda ett tivoli. Jag bestämde mig till slut för att dela in klassen i fyra grupper som fick tre stycken var att arbeta med. Jag delade också ut roller till eleverna. Oftast läste två eller tre elever samma roll. Sista scenen gjorde vi gemensamt, varje grupp läste en roll var. Mellan styckena berättade jag vilka som var med i scenen och var de befann sig. Vi strök vissa delar av texten, främst sångerna och de delar som kretsade kring Peters relation med sin elev Anna.

 

Klassen kom till oss på teatern vid 13:00. Vi inledde med en samling då vi berättade hur dagen skulle se ut. Sen fick alla manus och delades in i grupper. Varje grupp hade en ledare/regissör och ett eget rum att jobba i. Vi jobbade i grupperna i ca 1,5 timme. Min grupp var otroligt duktig, de tog ansvar för att dela upp texten mellan sig i rollerna och vilka stycken de ville läsa gemensamt. De kom också med förslag på scenerier. Det verkade ha funkat bra i de andra grupperna också. Det hade varit en fördel om alla grupper hade fått en ledare från teatern men pga personalbrist fick en grupp jobba med Linda som är deras svenskalärare. Det gick bra för den gruppen också och Linda gjorde det jättebra men när det gäller att ge regi är detta nåt som vi från teatern kan och har erfarenhet av.

 

Efter en kort fikarast gjorde vi ett genrep av readingen. Det tog kortare tid än vad jag trodde, skönt. Sen blev det middag med pizza och läsk till alla, något som verkade uppskattas av eleverna. Sen gjorde vi en röst, kropp och koncentrationsuppvärmning. Vid 18:30 kom publiken. Tyvärr kom inte så väldigt många men det kanske var skönt för eleverna också. Readingen gick jättebra, det mesta funkade som vi tänkt det. Efter det blev det chips och läsk. Vi hade dock glömt att öva in ett applådtack, mycket synd! Jag tror att de flesta tycket att det var en ganska rolig dag och att det kändes okej att läsa inför publik. Föräldrarna tyckte att det var roligt att se och höra om hur vi jobbat i projektet. Vi från teatern var också nöjda, om än lite trötta. Nu är det bara utvärdering kvar!

/Karin